Batoniki owsiane w sam raz na przekąskę

Składniki (8 batoników):

  • płatki owsiane błyskawiczne – 11 łyżek (110g)
  • miód pszeli – 90g (4 łyżki)
  • orzechy laskowe – 50g (3,5 łyżki)
  • masło orzechowe – 45g (3 łyżeczki)
  • rodzynki – 30g (2 łyżki)
  • słonecznik – 30g (3 łyżki)
  • suszona żurawina – 30g (2,5 łyżki)
  • olej kokosowy – 15g (1 łyżka)
  • wiórki kokosowe – 12g (2 łyżki)

Wykonanie:

1. Rodzynki i żurawinę pokroić, piekanik nagrzać do 180st.C.
2. Płatki owsiane, posiekane orzechy, słonecznik rozprowadzić na blaszce i uprażyć ok. 10min, dosypać wiórki kokosowe i prażyć 1-2 minuty.
3. Zawartość blachy przesypać do dużej miski, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150st. C.
4. W garneczku podgrzać masło orzechowe, miód i olej kokosowe i dokładnie zamieszać.
5. Do miski z płatkami dodać żurawinę, rodzynki i zawartość garneczka, bardzo dokładnie zamieszać.
6. Przełożyć zawartość miski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Masę przykryć papierem i mocno docisnąć rękoma (masa musi być dobrze ubita, aby batoniki nie pokruszyły się po upieczeniu).
7. Zdjąć papier i piec w 150st.C przez około 25min.
8. Po upieczeniu batoniki dobrze obciążyć np. drugą blachą i opakowaniami oleju, mąki, cukru itp.
9. Batoniki pokroić dopiero po ostygnięciu.