Gulasz wołowy z paprykami czerwonymi

Składniki:

  • wołowina – 200g
  • papryka czerwona – 2 sztuki
  • cebula – 2 sztuki
  • czosnek – 2 ząbki
  • marchew – 1 sztuka
  • koncentrat pomidorowy – 70g (mała puszka)
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • kasza gryczana: 4 łyżki
  • natka pietruszki – 2 łyżeczki
  • przyprawy: papryka słodka, pieprz, tymianek, majeranek, sól

Wykonanie:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na 1 łyżce oleju na patelni. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, startą na grubych oczkach marchew i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić pod przykryciem (w razie potrzeby podlać wodą). W tym czasie wołowinę pokroić w drobną kostkę, przyprawić słodką papryką i pieprzem i podsmażyć na drugiej patelni na 1 łyżce oleju rzepakowego. Mięso dodać do duszących się warzyw, zalać 1 szklanką wody, dodać przecier pomidorowy, paprykę słodką, tymianek, majeranek i dusić około 2 godzin raz na jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dodając wodę (mięso powinno być pod warstwą płynu). Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną i natką pietruszki. Można udekorować kleksem jogurtu naturalnego.