Łosoś w miętowym dressingu z ryżem i fasolką

Składniki:

  • łosoś – 400g
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • imbir – kawałek: 10 -20g
  • sezam – 1 łyżka
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • bazylia suszona – 1 łyżeczka
  • tymianek – 0,5 łyżeczki
  • ocet jabłkowy – 1 łyżeczka
  • świeża mięta – garść
  • fasolka szparagowa – 2 garści
  • ryż basmati – 8 łyżek

Wykonanie:

1. Wykonaj marynatę (olej + ocet ryżowy + sos sojowy + starty imbir + posiekana mięta + bazylia, oregano + sezam) i zamarynuj łososia.
2. Mięso ugrilluj lub upiecz w piekarniku w 180st. C przez około 30min.
3. Ryż i fasolkę ugotuj.