Batoniki owsiane w sam raz na przekąskę
Składniki (8 batoników):
- płatki owsiane błyskawiczne – 11 łyżek (110g)
- miód pszeli – 90g (4 łyżki)
- orzechy laskowe – 50g (3,5 łyżki)
- masło orzechowe – 45g (3 łyżeczki)
- rodzynki – 30g (2 łyżki)
- słonecznik – 30g (3 łyżki)
- suszona żurawina – 30g (2,5 łyżki)
- olej kokosowy – 15g (1 łyżka)
- wiórki kokosowe – 12g (2 łyżki)
Wykonanie:
1. Rodzynki i żurawinę pokroić, piekanik nagrzać do 180st.C.
2. Płatki owsiane, posiekane orzechy, słonecznik rozprowadzić na blaszce i uprażyć ok. 10min, dosypać wiórki kokosowe i prażyć 1-2 minuty.
3. Zawartość blachy przesypać do dużej miski, temperaturę piekarnika zmniejszyć do 150st. C.
4. W garneczku podgrzać masło orzechowe, miód i olej kokosowe i dokładnie zamieszać.
5. Do miski z płatkami dodać żurawinę, rodzynki i zawartość garneczka, bardzo dokładnie zamieszać.
6. Przełożyć zawartość miski na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Masę przykryć papierem i mocno docisnąć rękoma (masa musi być dobrze ubita, aby batoniki nie pokruszyły się po upieczeniu).
7. Zdjąć papier i piec w 150st.C przez około 25min.
8. Po upieczeniu batoniki dobrze obciążyć np. drugą blachą i opakowaniami oleju, mąki, cukru itp.
9. Batoniki pokroić dopiero po ostygnięciu.