Krem z zielonego groszku ze słonecznikiem

Składniki:

  • bulion drobiowy – 1 l
  • groszek mrożony – 1 paczka 450g
  • imbir – kawałek długości ok. 1 cm
  • papryczka chili suszona – 1 malutka sztuka (można zastąpić 1 łyżeczką przyprawy chili) – opcjonalnie
  • cebula – 1 duża sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • masło klarowane – 1 łyżka
  • ziarna słonecznika – 2 łyżki

Wykonanie:

Bulion doprowadzić do wrzenia, wrzucić groszek, gotować. W tym czasie cebulkę pokroić i zeszklić do miękkości na maśle klarowanym. Obrać czosnek, imbir, a z papryczki chili usunąć ziarenka i łodyżkę (użyć do zupy samej skórki). Pokroić wszystkie 3 składniki i podsmażyć z cebulką. Dodać zawartość patelni do bulionu i gotować przez około 15 minut. Zawartość zupy zmiksować na gładki krem. Na talerzu posypać ziarnami słonecznika.