Oryginalna pizza z twarogiem i rukolą (bez mąki)

Składniki:

PIZZA

  • ser twarogowy chudy – 0,5 kostki (100g)
  • woda – 200g
  • mąka owsiana – 2 łyżki
  • nasiona chia – 4 łyżki (40g)
  • siemię lniane ziarenka – 3 łyżeczki (15g)
  • pestki dyni – 1 łyżka
  • pestki słonecznika – 2 łyżki
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • rukola- 1 garść
  • czosnek – 2 ząbki
  • sól, bazylia, tymianek, papryka słodka, wędzona

SOS POMIDOROWY 

  • pomidor – 2 sztuki
  • sól, bazylia, tymianek,

Wykonanie:

PIZZA

1. Nasiona chia i siemię lniane zalać wodą i odstawić na minimum 20 min.
2. Pestki dyni i słonecznik rozdrobnić. Dodać wraz z mąką owsianą do nasion chia i siemienia.
3. Dodać sól i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę formując ciasto grubości około 1 cm.
4. Ciasto piec około 40min. w 180st.C. Po tym czasie wyjąć ciasto i posmarować sosem pomidorym.
5. Nałożyć pokruszony twaróg, skropić oliwą (1 łyżka), posypać słodką, wędzoną papryką. Piec dalej w piekarniku około 15min.
6. Przyprawić pieprzem i solą, posypać rukolą.

SOS POMIDOROWY

1. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki.
2. Pomidory i czosnek pokroić i smażyć na 1 łyżce oliwy.
3. Przyprawić oregano, tymiankiem, bazylią, solą i smażyć do momentu zgęstnienia sosu.
4. Całość zblendować.