Aromatyczne pulpeciki z tofu

Składniki:

  • tofu wędzone  – 2 opakowania (360g)
  • pieczarki  – 15 sztuk (300g)
  • ziemniaki  – 3 sztuki (210g)
  • cebula – 1 sztuka (100g)
  • bułka tarta – 2 łyżki (16g)
  • olej rzepakowy – 1 łyżka (10g)
  • czosnek – 2 ząbki (10g)
  • rukola – 2 garści (40g)

Wykonanie:

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju. Dodaj starte na grubych oczkach pieczarki, dopraw solą i pieprzem i duś do całkowitego odparowania wody.
2. Tofu osusz ręcznikiem, dokładnie rozgnieć widelcem i dodaj odciśnięte duszone pieczarki, paprykę słodką, odrobinę chili (opcjonalnie), trochę soli i bułkę tartą. Wymieszaj.
3. Z powstałej masy uformuj pulpeciki dokładnie je dociskając i piecz przez 30 min. w temp. 170 stopni na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. W czasie, gdy pulpeciki się pieką, ugotuj ziemniaki.
5. Pulpeciki jedz z ziemniakami i rukolą.