Domowa wędlina z piersi kurczaka

Składniki:

  • mięso z piersi kurczaka – 0,5 sztuki (ok. 300g)
  • sos sojowy, ciemny – 1 łyżka ( 10g)
  • musztarda – 3 łyżeczki ( 30g)
  • miód pszczeli – 1 łyżka (ok. 20g)
  • czosnek – 1 ząbek
  • mielona papryka chili
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • tymianek

Wykonanie:

1. Mięso oczyść.

2. Przygotuj marynatę (sos sojowy + miód + musztarda + przyprawy + przeciśnięty przez praskę czosnek).

3. Zamarynuj mięso (im dłuższy czas marynowania, tym lepszy smak wędliny).

4. Pierś zawiń w folię spożywczą, tak aby mięso było bardzo mocno ściśnięte (nie będzie rozpadać się podczas krojenia).

5. Tak owiniętą pierś ułóż na blaszce wyłożonej papierem (opcjonalnie można wsadzić ją w rękaw do pieczenia).

6. Piecz w 180 st. C przez ok. 30 min.

7. Upieczone mięso zostaw do ostygnięcia. (Opcjonalnie odwiń je z folii i zawiń w folię aluminiową). Wstaw do lodówki na kilka godzin.

Kurczaka w takiej formie można użyć np. do kanapek lub sałatek.