Sałatka z brokułem i ogórkiem kiszonym w sosie czosnkowym
Składniki:
- brokuł – 1 sztuka (ok. 500g)
- jogurt naturalny – 9 łyżek ( 180g)
- ogórki, kiszone – 4 sztuki ( 240g)
- kukurydza konserwowa – 1 mała puszka (140g)
- jajko – 2 sztuki (120g)
- czosnek – 2 ząbki (10g)
- pomidorki koktajlowe – 10 sztuk (200g)
- mielona papryka słodka
- sól
- pieprz
- bazylia
- oregano
Wykonanie:
1. Brokuł ugotuj al dente.
2. Jajka ugotuj na twardo, obierz i pokrój w ćwiartki.
3. Ogórka pokrój w plasterki, pomidorki w ćwiartki.
4. Przygotuj sos (jogurt naturalny + przyprawy + przeciśnięty przez praskę czosnek)
5. Wszystkie składniki wymieszaj i zalej sosem.