Rozgrzewający kurczak po chińsku w mleczku kokosowym
Składniki:
- pierś z kurczaka – 300g
- pomidory z puszki – 400g (1 puszka)
- mleczko kokosowe o dobrym składzie (np. Real Thai) – 200ml (0,5 puszki)
- orzechy ziemne niesolone lub nerkowca – 1 łyżka
- ryż basmati – 6 łyżek
- marynata: 1 łyżka sosu sojowego, 1 plaster imbiru (drobno pokrojony), przyprawa chińska 5 smaków, curry, kurkuma, papryka ostra, papryka słodka, pieprz, odrobina soli.
Wykonanie:
Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę i zamarynuj (ilość przypraw dodaj według upodobań, ja nie żałowałam J). Mięso podsmaż na suchej patelni, dodaj pomidory z puszki i duś pod przykryciem. go ugotowania mięsa. Dodaj orzechy nerkowca, mleczko kokosowe i duś około 5 minut. Podawaj z ugotowanym ryżem basmati. Na zdjęciu widać zielone listki – ja dodałam jeszcze szpinak, miałam go w zapasie 🙂